Kuchnia japońska to fascynująca podróż przez smaki, tekstury i aromaty, głęboko zakorzeniona w tradycji i filozofii. Charakteryzuje się świeżością składników, precyzją przygotowania i estetyką podania. To nie tylko jedzenie, to sztuka i sposób na życie. Ten przewodnik pomoże Ci odkryć bogactwo japońskich potraw i zrozumieć ich wyjątkowy charakter.
To prawdopodobnie najbardziej znane japońskie potrawy na świecie.
Popularna zupa z pszennym makaronem, serwowana w aromatycznym bulionie (często na bazie mięsa lub kości), z różnorodnymi dodatkami, takimi jak plastry wieprzowiny (chashu), jajko ajitama, nori, szczypiorek i pędy bambusa.
Lekkie, chrupiące kawałki owoców morza i warzyw, zanurzone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Podawane z sosem tentsuyu.
Rodzaje makaronu.
Danie jednogarnkowe, składające się z miski ryżu z różnymi dodatkami na wierzchu, takimi jak:
Technika gotowania, w której mięso (najczęściej kurczak lub ryba) jest grillowane lub pieczone w słodko-słonym sosie na bazie sosu sojowego, mirinu i sake.
Małe, kuliste przekąski z ciasta, wypełnione kawałkami ośmiornicy (tako), imbiru, dymki i tempurowymi skwarkami. Grillowane w specjalnych patelniach i podawane z sosem takoyaki, majonezem japońskim i płatkami bonito.
Japoński "naleśnik" lub "pizza", smażony na płycie grillowej.