Szwedzi – naród kojarzony z ABBA, IKEĄ i opowieściami o Pippi Langstrumpf, potrafią zaskoczyć. Nasza szkoła postanowiła odkryć szwedzkie tajemnice, organizując wyjątkowy Dzień Szwecji. Jak się okazało, szwedzki stół to nie tylko sposób serwowania jedzenia, ale przede wszystkim festiwal smaków i… słodkich grzeszków!
Szwedzkie Przysmaki – Czyli Co Na Talerzu?
Uczniowie klasy 1a stanęli na wysokości zadania i przygotowali szereg szwedzkich potraw, które mogłyby zachwycić nawet samego Alfreda Nobla. Wśród nich znalazły się tradycyjne słodkości, ciasteczka cynamonowe, bułeczki kardamonowe, a także „kanelbullar” – czyli nieodłączny element szwedzkiej kultury kulinarnej. Z głośników płynęły hity ABBY, a w tle pojawiły się też historie z krainy Astrid Lindgren. Jednym słowem – Skandynawia na talerzu i w sercu!
Coś Więcej Niż IKEA!
Szwecja to nie tylko designerskie meble i znane na całym świecie mięsne klopsiki. Dzień Szwecji przyniósł nam wiele zaskakujących faktów. Czy wiecie, że to właśnie Szwedzi byli prekursorami budowy skansenów? A może słyszeliście o „znikającym” lodowym hotelu, który każdej wiosny dosłownie spływa z powierzchni ziemi? Jakby tego było mało, mieszkańcy tego nordyckiego kraju uchodzą za mistrzów recyklingu – potrafią przetworzyć aż 99% odpadów!
Mleczne Imperium
Jednak największym szokiem było odkrycie, że Szwedzi to prawdziwi smakosze… mleka! Piją go więcej niż niejeden z nas herbaty. Współczesne szwedzkie mleko to symbol dbałości o zdrowie i ekologię, a jego spożycie to narodowa duma! Nasza młodzież, zamiast mleka, dziś raczyła się jednak przeróżnymi słodkościami, starając się dorównać Szwedom w tej smakowitej konkurencji.
„Szwedzki Stół” – Smakowita Symbolika
Nie mogło zabraknąć słynnego „szwedzkiego stołu” – tym razem jednak nie chodziło o sposób serwowania, ale o prawdziwą ucztę słodyczy. Uczniowie klasy 1a przynieśli własnoręcznie przygotowane pyszności, a inni uczniowie z przyjemnością sprawdzali, które z nich najlepiej wpisują się w szwedzkie standardy cukiernicze. Cynamon, kardamon i słodki lukier – to była prawdziwa eksplozja smaków!
Dzień Pełen Wiedzy i Radości
Dzień Szwecji to nie tylko smakołyki – to także okazja do lepszego poznania kraju, który wydał na świat zarówno wielkie wynalazki, jak i znanych pisarzy. Od Alfreda Nobla po Astrid Lindgren – Szwecja to kraj pełen inspiracji, który udowadnia, że potrafi łączyć tradycję z nowoczesnością. I choć nasza szkoła na co dzień nie serwuje „kanelbullar”, to dziś każdy poczuł się jak prawdziwy Szwed, delektując się słodkimi przysmakami i wsłuchując w rytmy legendarnej ABBY.