Uczniowie klasy 3d wzięli udział w projekcie edukacyjnym, którego celem było praktyczne poznanie struktury i znaczenia DNA. Podczas zajęć laboratoryjnych młodzież wykorzystała proste techniki biologii molekularnej, aby wyizolować materiał genetyczny z różnych owoców, takich jak banany, truskawki czy kiwi.
Po wprowadzeniu teoretycznym, uczniowie przygotowali materiał, rozgniatając owoce w celu uwolnienia zawartości komórek. Następnie do próbek dodano roztwór z detergentem i solą, a delikatne wlewanie schłodzonego alkoholu pozwoliło na wytrącenie DNA w postaci białych, włóknistych nici.
Kolejnym etapem była obserwacja preparatów w nowych mikroskopach, co umożliwiło dokładniejsze przyjrzenie się efektom pracy. Uczniowie mogli samodzielnie zobaczyć DNA gołym okiem, co uświadomiło im, że ta cząsteczka nie jest tylko teorią z podręcznika, lecz realną substancją obecną we wszystkich organizmach. Eksperyment wzbudził duże zainteresowanie i pokazał praktyczne zastosowanie wiedzy biologicznej.





